torsdag 3 mars 2011

Citron marängpaj

Under den gångna helgen gjordes en citronmaräng paj- mums säger jag, lagom syrlig och söt! Kan rekommenderas och recept ser du nedan:



Amerikansk citronmarängpaj
Den här syrligt goda pajen kunde lika gärna kallas tårta. Den kan serveras till en kopp kaffe eller som dessert. Det är viktigt att sikta florsockret till fyllningen för att få den jämn. Du behöver en pajform med löstagbar botten och aluminiumfolie.

Antal portioner: 6

Ingredienser:

Pajbotten:

3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
2 ägg
2 dl florsocker
1 stor, mogen citron
75 g smörMaräng:
4 äggvitor
1 1/4 dl strösocker
Gör så här
1. Skär smöret till pajbottnen i mindre bitar. Smula med fingertopparna samman mjöl och smör eller kör några ögonblick i matberedare. Sätt till vatten och kläm ihop till en deg. Knåda så lite som möjligt. Sätt ugnen på 200°.
2. Kavla ut degen och klä en pajform med lös botten. Låt formen stå kallt ca 30 minuter. Fäst aluminiumfolieremsor runt kanten så att inte degen kryper ner. Förgrädda pajskalet 10 minuter i 200° på nedersta falsen. Sätt ugnen på 225°.
3. Smält smöret till fyllningen. Sikta florsockret genom en finmaskig sil. Vispa sönder äggen lätt och blanda med florsocker, saften av citron och avsvalnat smör. Fyll blandningen i pajskalet Grädda 15-20 minuter i 225°, tills fyllningen stelnat. Låt pajen svalna. Sätt ugnen på “grill” och 250°.
4. Vispa äggvitorna och strösockret till hårt skum. Bred marängsmeten över pajen. Grädda under grillelementet i 4-6 minuter tills den blir gyllenbrun.

Recept hämtat från vår duktiga kock Leila!


Önskar er en fin dag!


Kram
Maria

1 kommentar:

  1. Det såg smaskigt ut! Usch jag är så svag när det gäller godsaker. Skulle kunna klämma i mig hur mycket som helst :( Tyvärr börjar det synas också. Får nog bara drömma om att bli en XS/34 typ igen. Nä, kanske jag skulle ta mig i kragen i vår!!! Men HUR ska man motivera sig?! Egentligen borde det ju räcka med att titta, haha, men vad gör man då det inte hjälper :D Vad har du för knep att hålla formen och samtidigt unna dig godsaker?
    Skön helg!
    /Susanna

    SvaraRadera